torsdag 22 september 2011

Brödbullar


Två recept på brödbullar.





Grahamsbullar, 16 st:
25 g jäst
2 tsk salt
1 tsk honung
6 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 dl råg- eller vetekross
2 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl + 1/2-1 dl extra till utbakningen

Smula ner jästen i en degbunke och strö över salt, honung och rör ut med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan , krosset och grahamsmjölet. Häll i vetemjölet sist och arbeta ihop. Jäs i 1/2-1 timma under bakduk.Tippa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela i 16 stycken bitar och forma till små runda bullar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jäs i 10-15 min, värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bröden i ca 15 minuter. Låt dem kallna under bakduk så att de inte bli torra.



Receptet hittade jag här.






Frukostrutor, 12 st:
25 g jäst
1 msk honung
1 rågad tsk salt
4 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
3/4 dl linfrön
1 dl havregryn
9-10 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och strö över salt och klicka i honungen. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Lägg i solrosfrön, linfrön och havregryn och arbeta till sist i vetemjöl till degen får en lagom konsistens. Den ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Mjöla bakbordet och häll ut degen. Platta försiktigt ut den till en rektangulär platta, använd mjöl på om det känns kladdigt. Skär sedan i 12 stycken fyrkantiga bitar med en degskrapa eller en vass kniv. Lyft över bitarna till en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 10-15 min. Grädda sedan på 250 grader i 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler om du vill ha en frasig yta.





Recept härifrån, som jag bytte ut valnötterna till solrosfrön för att vi har allergiker i familjen.


Grahamsrutorna blev ganska goda men frukostrutorna var verkligen kanongoda mmmmm

/Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar