tisdag 13 september 2011

Grovt rågmjölsbröd med rosmarin


För ett bra tag sedan bakade jag detta bröd från kokboken "Vegetariskt, Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal ". Det blev jättegott med en frasig yta på. Gott till soppa!



Ingredienser till 2 bröd:
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk flytande honung
1 msk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
matolja till pensling och formar
2 tsk flingsalt
2 tsk torkad rosmarin

Värm vattnet till ca 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan honung, salt, resten av vattnet och det mesta av mjölet, spara lite rågmjöl till utbakningen. Blanda väl och låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Mjöla bakbordet med resten av rågmjölet och knåda degen. Dela degen i två delar, vrid dem gärna lite och lägg den i oljesmorda formar. Pensla bröden med olja och strö över flingsalt och torkad rosmarin. Låt bröden jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

/Emma

1 kommentar:

  1. Jag har bakat detta bröd flera gånger nu och tonårspojkarna älskar det (också). Är ingen bra bagare så bröden blir inte så höga. Kan det vara för att jag snålar med honungen?
    Janne

    SvaraRadera